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Title: Influence of the Use of Co-Substrates on the Anaerobic CoDigestion of Municipal Solid Waste, Cocoa Industry Waste and Bottled Beverage Industry Waste
Author: Ladino Bravo, Jhonny Alexander
Tique Sierra, Liz Caterine
Muñoz Boada, Albeiro
Email autor: jhonny.ladinob@campusucc.edu.co
liz.tique@campusucc.edu.co
albeiro.munozb@campusucc.edu.co
Issue Date: 22-Nov-2018
Advisor / Validator: Santis Navarro, Angélica María
Keywords: Digestión anaeróbica
Metanización
Residuos orgánicos
RSU
Resume: Colombia genera grandes cantidades de residuos orgánicos que no se utilizan o depositan de manera correcta, por lo que este proyecto busca optimizar la carga orgánica de estos residuos mediante la digestión anaeróbica, que es un proceso biológico que permite la recuperación y el potencial bioquímico del metano. (BPM) de residuos; De esta forma, se genera un tratamiento adecuado para el control de la contaminación ambiental. En este proyecto, se evaluaron tres residuos: residuos sólidos municipales (MSW), residuos de la industria del cacao (CIW) y residuos de la industria de bebidas embotelladas (BBIW). Para estos residuos, se realizó una caracterización físico-química previa a la prueba de BMP, que se determinó: valores de sólidos volátiles, sólidos totales, materia orgánica y nitrógeno Kjeldahl. Con la caracterización obtenida, se prepararon las mezclas en las cuales la relación nitrógeno / carbono (C / N) se varió en tres niveles: 25, 35 y 45, el número de gramos de sólidos volátiles (gVs) también se varió en tres niveles: 0.5, 1.25 y 2. Asimismo, el co-sustrato se varió en dos: lodos de depuradora y estiércol de cerdo. Donde se encontró que las mezclas que tienen un C / N de 35, gramos de sólidos volátiles de 0.5 y que utilizan como co-sustrato el estiércol de cerdo, generan una mayor producción de metano. La técnica anaeróbica de co-digestión permite el desarrollo eficiente del proceso debido al comportamiento sinérgico de los co-sustratos utilizados, que compensan las deficiencias que presenta cada uno al realizar el proceso por separado. También es importante mencionar que las mezclas que tienen residuos de la industria del cacao y residuos de la industria de bebidas embotelladas aumentan el potencial bioquímico del metano.
Abstract: Colombia generates large quantities of organic waste that are not used or deposited in the correct way, therefore this project seeks to optimize the organic load of these residues using anaerobic co-digestion which is a biological process that allows the recovery and the biochemical potential of methane (BPM) from waste; thus, generating adequate treatment for the control of environmental pollution. In this project, three residues were evaluated: Municipal solid waste (MSW), cocoa industry waste (CIW) and bottled beverage industry waste (BBIW). To these residues, a physical-chemical characterization was realized prior the BMP test, which was determined: values of solid volatile, total solids, organic matter and nitrogen Kjeldahl. With the characterization obtained the mixtures were prepared in which the carbon nitrogen (C/N) ratio was varied in three levels: 25, 35 and 45, the number of grams of volatile solids (gVs) was also varied in three levels: 0.5, 1.25 and 2. Likewise, the co-substrate was varied in two: sewage sludge and pig manure. Where it was found that mixtures having a C/N of 35, grams of volatile solids of 0.5 and using as co-substrate the pig manure, generate a greater production of methane. The anaerobic co-digestion technique allows the efficient development of the process due to the synergistic behavior of the co-substrates used, which compensate for the shortcomings that each presents when performing the process separately. It is also important to mention that the mixtures that have cocoa industry waste and bottled beverage industry waste increase the biochemical potential of methane.
Program: Ingeniería Industrial
Headquarters: Bogotá
Publisher: Universidad Cooperativa de Colombia, Facultad de Ingenierías, Ingeniería Industrial, Bogotá
Citation: Ladino Bravo,J.A., Muñoz Boada, A. y Tique Sierra, L.C.2018. Influence of the Use of Co-Substrates on the Anaerobic CoDigestion of Municipal Solid Waste, Cocoa Industry Waste and Bottled Beverage Industry Waste (trabajo de pregrado), Recuperado de: http://repository.ucc.edu.co/handle/ucc/6335
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