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Title: Type 1 diabetes mellitus and periodontal disease
Diabetes mellitus tipo 1 y condición periodontal
Author: Castaño, Jonathan
Ortega, Alexander
Ortega, Jonathan
Palacios, Julián Mauricio
Contreras, Adolfo
Keywords: Type 1 diabetes mellitus, gingivitis, glycemia, glycated hemoglobin, periodontitis
diabetes mellitus tipo 1; gingivitis; glicemia; hemoglobina glicosilada; periodontitis.
Description: Introduction: Type 1 diabetes (DM1) affects the metabolism of glucose, lipids and proteins and increases the risk of periodontal disease. The aim of this research was to identify the periodontal characteristics of patients diagnosed with DM1. Materials and methods: the study examined 35 patients with DM1, who were given a complete periodontal exam; fasting values of glycated hemoglobin (HbA1C) and glycemia were taken and the data were analyzed both descriptively and comparatively against the periodontal clinical parameters and the periodontal diagnosis. Results: the prevalence of chronic periodontitis was 74.3% and of gingivitis, 25.7%. The average value of glycated hemoglobin (HbA1C) for patients diagnosed with gingivitis was 9.15, while for patients with periodontitis it was 8.375, without being statistically significant. Average periodontal clinical attachment loss was 3.15mm, while the average number of teeth lost was 6.91 for the entire population. The patients with periodontitis presented greater clinical attachment loss and pocket depth. Conclusions: the patients with DM1 had periodontitis or gingivitis, confirming their susceptibility to periodontitis, and they should therefore take care to receive regular gingival and periodontal check-ups.
Resumen. Introducción: la diabetes tipo 1 (DM1) afecta el metabolismo de glucosa, lípidos y proteínas e incrementa el riesgo de enfermedad periodontal. El objetivo de esta investigación fue identificar las características periodontales en pacientes con diagnóstico de DM1. Materiales y métodos: se estudiaron 35 pacientes con diabetes tipo 1, a quienes se les realizó un examen periodontal completo; se tomaron los valores de hemoglobina glicosilada (HbA1C) y de glicemia en ayunas; los datos se analizaron de forma descriptiva y comparativa contra los parámetros clínicos periodontales y el diagnóstico periodontal. Resultados: la prevalencia de periodontitis crónica fue de 74,3% y de gingivitis, de 25,7%. El valor promedio de hemoglobina glicosilada (HbA1C) de los pacientes diagnosticados con gingivitis fue de 9,15, mientras que en pacientes con periodontitis fue de 8,375, sin alcanzar significancia estadística. La pérdida de inserción clínica periodontal en promedio fue de 3,15 mm, mientras que la media del número de dientes perdidos fue 6,91 para toda la población. Los pacientes con periodontitis presentaron mayor pérdida de inserción clínica y profundidad de bolsa. Conclusiones: los pacientes con DM1 tuvieron periodontitis o gingivitis, ratificando su susceptibilidad de sufrir periodontitis y deben mantener un cuidadoso control gingival y periodontal.DOI: http://dx.doi.org/10.16925/od.v10i18.716
Publisher: Universidad Cooperativa de Colombia
Appears in Collections:Revista Nacional de Odontología

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